snoeien

Om een boom volgens de regels van de kunst te snoeien is kennis en ervaring vereist. Verschillende soorten snoei zijn mogelijk waaronder bv. begeleidingsnoei, uitlichten van overtollige en probleemtakken, het opkronen, reduceren van de kroon, kroonverzorging zoals het verwijderen van slecht georiënteerde, kruisende en schurende takken,  dood en aangetast hout, kortom probleemtakken. Zeer vaak hebben we dan ook met achterstallige snoei te maken.
Wanneer een ladder niet voldoende is om een boom veilig te kunnen snoeien, gaan we over op het klimmend werken. De veiligheid van de boomverzorger komt immers op de eerste plaats.
Bij het snoeien wordt er nooit gebruik gemaakt van klimsporen.
Als het niet mogelijk is om de weggesnoeide takken te laten vallen wordt er gebruik gemaakt van touwen en een afvangsysteem. De takken kunnen dan gecontroleerd naar beneden gebracht worden. Zo wordt schade aan eventueel onderstaande objecten of ornamenten voorkomen.
Wanneer gaan wij nu juist snoeien?

Knotbomen en leibomen gaan we in de winter snoeien zodoende een reactie van de boom uit te lokken, alle andere bomen gaan we snoeien tijdens de sapstroom (weliswaar op het juiste moment) zodat de boom hierop kan reageren en de snoeiwonde afgrendelen.